Hoe te anticiperen op een BEAR MARKET?

Iedere week tikt de AEX index weer een all time high aan en wereldwijd zijn er nog nooit zoveel actieve beleggers geweest.

Echter steeds vaker vraagt men zich af wanneer het ‘orkest’ stopt met spelen. Wat te doen als er straks een dip in de aandelenmarkt komt. De vraag is niet OF die komt, want een dip krijgen wij sowieso op de beurs, echter is de vraag WANNEER deze komt.

Niemand heeft een glazen bol om de toekomst te voorspellen dus niemand weet wanneer een crash op de beurs voorhanden is. Wel kun je zien dat er met veel geleend geld wordt geleend, bedrijven vandaag de dag vaak erg hoog zijn gewaardeerd en er veel onzekerheid in de markt aanwezig is (Covid-19, Afghanistan, etc).

Jij als geoefende belegger hebt uiteraard je eigen strategie en beleggingshorizon bepaalt en je hebt een lijstje met aandelen welke je wilt kopen op het moment dat er een dip in de markt aanwezig is. Daarnaast hebben wij van Investormania nog wat gratis tips om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op een BEAR market.

 • CASH IS KING!
  Zorg ervoor dat er voldoende liquide middelen zijn om op het moment ‘dat de bloed door de straten loopt’ je op ‘koopjesjacht’ kan gaan!
 • DIVERSIFICEER
  Door in diverse sectoren te beleggen en in diverse werelddelen word je over het algemeen minder hard geraakt op het moment van een crisis. Je kunt bijvoorbeeld meer in goud beleggen of nog een mandje crypto’s aanhouden.
 • GEEN EMOTIES
  Klinkt natuurlijk makkelijker dan het is maar het is belangrijk om je eigen emoties onder controle te houden. Aandelen welke opeens hard dalen kunnen op de lange termijn uiteraard ook weer naar het oude niveau terugkomen. Emotionele verkopen zijn nooit verstandig en zeker niet op de beurs!
 • MAAK EEN LIJSTJE
  Welke aandelen wil je bijkopen als deze een correctie meemaken? Maak een eigen watchlist en houd deze aandelen in de gaten!
 • GA SHORT
  Als je denkt dat de beurscrash/daling op ieder moment staat te gebeuren (nogmaals niemand kan in een glazen bol kijken), kun je een GROTE gok nemen door short te gaan. Je kunt dan short posities innemen op diverse aandelen of indexen.

“The Bulls climb up the stairs and the Bears fall out the window”

*LET OP Investormania.nl heeft in bovengenoemde content gebruik gemaakt van enkele affiliate links. Indien jij op één van deze links klikt, zal jij worden doorverwezen naar de website van de aanbieder. Wanneer jij via deze link iets koopt, dan krijgt Investormania.nl daar een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding wordt door het bedrijf aan Investormania.nl betaald en heeft geen enkele gevolgen voor jou. Jij betaalt dus de originele prijs en niets extra’s. Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.