Verschil tussen de eenmanszaak en de B.V.

Wanneer dien je als (nieuwe) ondernemer nu te kiezen voor een eenmanszaak en wanneer is het verstandig om toch voor de B.V. te kiezen? Wij van Investormania.nl hebben voor jou een overzicht gemaakt. Hierdoor zal het snel duidelijk worden welke rechtsvorm bij jou past.
Wat is een eenmanszaak en een B.V.?
Wat is een eenmanszaak?
Wanneer men kiest om een eenmanszaak te beginnen kiest men bij deze rechtsvorm ervoor om zelf het bedrijf te zijn. In deze variant is er namelijk geen verschil tussen jouw zakelijke vermogen en het vermogen welke jij privé hebt. Zoals de naam tevens aangeeft ben jij de enige eigenaar van jouw bedrijf en hebben geen andere partijen zeggenschap over jouw zaak.
Wat is een B.V.?
Een B.V. wordt ook wel een besloten vennootschap genoemd. Omdat je in een B.V. niet zomaar jouw aandelen aan anderen kan overdragen zonder dat je toestemming hebt, wordt het een besloten vennootschap genoemd. De B.V. is de rechtspersoon en niet de eigenaar van de desbetreffende B.V. De B.V. heeft dus eigen rechten en plichten en kan dus zelf contracten aangaan. Het privé vermogen welke jij hebt staat dan ook los van de B.V. Andersom is dit uiteraard ook het geval.
Wanneer het minste risico als ondernemer?
Wanneer je kiest om een eenmanszaak op te richten dan zal er geen onderscheid worden gemaakt tussen jouw zakelijke en persoonlijke vermogen. Al de bezittingen zullen dan op één hoop worden gegooid en de laptop van jouw eenmanszaak is dan ook een laptop van jou als privé. Je bent tevens privé aansprakelijk voor al de schulden welke jij aangaat met jouw eenmanszaak. Begrijp jezelf goed dat alles wat jij bezit zoals; huis, sieraden, kunst, rekeningen allemaal zijn blootgesteld aan de schuldeisers van jouw eenmanszaak. Mocht je als privé persoon bijna geen bezittingen hebben dan gaat bij een mogelijk faillissement ‘van een kale kip kan men niet plukken’ op. De schuldeisers zullen dan proberen beslag te leggen op al jouw bezittingen, echter geeft dit op voorhand nog geen garanties aan de schuldeisers. Onthoud tevens goed dat wanneer je een partner hebt met wie jij in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dit vermogen tevens kan worden aangesproken door de schuldeisers van jouw eenmanszaak.
Met een B.V. is dit anders. In principe ben je namelijk niet met jouw privé vermogen aansprakelijk voor de schulden welke zijn aangegaan met jouw B.V. Mochten er dan ook zakelijke schuldeisers zijn, dan kunnen deze alleen bij de B.V. terecht en niet bij jouw privé vermogen. Er is echter één grote uitzondering hierop. Wanneer jij als bestuurder het erg bont hebt gemaakt en men kan claimen dat jij jouw B.V. onbehoorlijk hebt bestuurd dan kan men tevens op jouw privé vermogen aanspraak maken. Denk hierbij aan fraude of handelen met voorbedachte raden.
Welke variant is fiscaal voordeliger?
Bij een eenmanszaak betaal je alleen inkomstenbelasting. Echter zijn er diverse posten die je kan claimen bij de belastingdienst zodat jij veel belastingvoordeel kan behalen. Denk aan posten als; zelfstandigenaftrek, mkb-winstvrijstelling of de startersaftrek. Je dient jezelf uiteraard alvorens wel goed in te lezen welke diverse aftrekposten voor jou interessant zijn en welke je ook daadwerkelijk kunt gebruiken.
Wanneer je een B.V. opricht krijg je niet dezelfde voordelen als bij een eenmanszaak. Het belastingtarief is echter lager dan bij een eenmanszaak. Het hoogste tarief bij een besloten vennootschap is namelijk 25%. Er is een vuistregel welke aangeeft dat wanneer jij hogere winsten dan 80.000 EURO per jaar realiseert, het financieel verstandiger is om te kiezen voor een B.V. structuur.
Waar voor te kiezen?
Wanneer jij verwacht veel winst te gaan maken (meer dan 80.000 euro), zo min mogelijk risico wenst te lopen en investeerders wenst aan te trekken dan is een B.V. de juiste keuze voor jou. Kijk ook goed naar de toekomst, want een beginnende B.V. kan binnen enkele jaren wel grote winsten behalen waardoor het wellicht op het begin niet optimaal is belasting/technisch, echter op termijn wel de betere keuze lijkt te zijn.

*LET OP Investormania.nl heeft in bovengenoemde content gebruik gemaakt van enkele affiliate links. Indien jij op één van deze links klikt, zal jij worden doorverwezen naar de website van de aanbieder. Wanneer jij via deze link iets koopt, dan krijgt Investormania.nl daar een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding wordt door het bedrijf aan Investormania.nl betaald en heeft geen enkele gevolgen voor jou. Jij betaalt dus de originele prijs en niets extra’s. Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.