Wat zijn SPAC’s?

De laatste tijd heeft iedereen deze term in het financiele nieuws veelvoudig voorbouw zien komen. Maar wat zijn nu de voor en nadelen en wat is een SPAC precies. Lees snel meer over SPAC’s in dit artikel van investormania.nl
Wat is het?
Een SPAC is de afkorting voor Special Purpose Acquisition Company. Dit bedrijf gaat naar de beurs om kapitaal op te halen om op een later moment een overname of fusie te kunnen financieren. Deze SPAC’s zijn vaak bedrijven welke geen specifiek bedrijfsactiviteit hebben.
Hoe werkt het?
Middels een unit wordt een SPAC op de beurs gebracht. Die unit wordt in SPAC-land onderverdeelt in een aandeel en in een warrant. Hierdoor kan het een erg interessante investeringsmogelijkheid zijn omdat je als belegger na een bepaalde periode (vaak na 2 jaar) het desbetreffende aandeel van de hand kan doen en dan de warrant aanhouden. Met de mogelijke potentie dat de warrant jou nog een nette winst oplevert. Vaak kun je als particuliere belegger niet gelijk het aandeel en de warrant kopen omdat je aan specifieke voorwaarden dient te voldoen.
Nadat een SPAC naar de beurs is gegaan hangt er eigenlijk vaak nog veel mist om de desbetreffende SPAC. Vaak is nog niet of onvolledig duidelijk wat de SPAC specifiek gaat doen en in welke sector de SPAC überhaupt actief wordt. Jij als belegger dient dus op voorhand vertrouwen te hebben in het management van de desbetreffende SPAC.
Voordelen van een SPAC
Door te investeren in een SPAC heb je een beperkt neerwaarts risico omdat het grootste gedeelte van het desbetreffende kapitaal in een trust blijft. Hierdoor blijft de inleg grotendeels intact. Daarnaast heb je door te investeren in een SPAC de mogelijkheid om deel te nemen in diverse interessant (nieuwe) bedrijven. Door een succesvolle overname kan je als investeerder nette rendementen realiseren. Als particuliere belegger zijn de kansen om aandelen via een SPAC toegewezen te krijgen vele malen groter dan via een officiële beursintroductie.
Nadelen van een SPAC
Uiteraard heeft deze vorm van investeren ook zeker nadelen. Het kan allereerst vrij lang duren voordat er een overname wordt gerealiseerd (1-3 jaar). Daarnaast is het uiteraard nog geen gegeven dat de overname ook daadwerkelijk succesvol is. Er is dan ook de nodige onzekerheid bij een investering in een SPAC gemoeid. Daarnaast dien je jezelf te realiseren dat bij een investering in een SPAC er vaak verwatering plaatsvindt. Dit komt omdat door de overname nieuwe aandelen worden uitgegeven en daardoor verwaterd jouw aandeel in de SPAC.

Kortom altijd jezelf goed inlezen alvorens in een SPAC te investeren.

*LET OP Investormania.nl heeft in bovengenoemde content gebruik gemaakt van enkele affiliate links. Indien jij op één van deze links klikt, zal jij worden doorverwezen naar de website van de aanbieder. Wanneer jij via deze link iets koopt, dan krijgt Investormania.nl daar een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding wordt door het bedrijf aan Investormania.nl betaald en heeft geen enkele gevolgen voor jou. Jij betaalt dus de originele prijs en niets extra’s. Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.